„Fară clienți nu există afacere.”
În articolul anterior am stabilit ce înseamnă nevoile permanente și am analizat componeța activelor imobilizate. De data aceasta, mă voi axa pe activele circulante sau activele curente ca parte a nevoilor temporare.
Ce sunt activele circulante? Daca analizam mot-a-mot aceste două cuvinte înțelegem că se referă la ceva ce deține compania – activele și la caracteristica acestora de a circula.
Cum circula ele? Activele „circulă” în sensul că sunt transformate, vandute sau consumate în cursul unui an de zile (anul financiar) îndeplinind scopul economic al societății: producție, comerț sau prestări de servicii diverse.
Ce cuprind? În categoria activelor circulante intră:
Stocurile sau inventarul în care regăsim acele bunuri cu valoare mică sau valoare mare, care sunt deținute pentru a fi vandute sau consumate pentru producerea de bunuri sau prestare de servicii, pe parcursul ciclului de exploatare. În aceasta categorie regăsim: marfurile, materiile prime, materialele consumabile (auxiliare, combustibili, ambalaje, piese de schimb), obiecte de inventar, active biologice (animale vii, plantații), precum și bunurile in curs de aprovizionare sau producția de bunuri și servicii in curs de execuție.Notă: In categoria stocurilor intră și stocurile care necesită o perioadă mai mare de fabricație și care sunt deținute pentru a fi vandute: coplexurile de locuințe, nave, echipamente ș.a. | Creanțele reprezintă dreptul companiei de a încasa o sumă de bani ca urmarea a unei prestații. În această categorie încorporăm: clienții (creanțele comerciale), avansurile acordate și alte creanțe în legatură cu personalul (creanțe salariale), taxe și impozitele de recuperat (creanțe fiscale), subvențiile, sumele de primit de la acționari/asociați. |
Investiții pe termen scurt se referă la sumele de bani puse de companie la dispoziția terțelor părți, pe o perioada scurtă și în urma cărora compania obține un caștig monetar, denumit radament.În această categorie intră: titlurile de valoare (acțiunile deținute la alte entități, obligațiunile emise, certificate verzi primite) alte investiții pe termen scurt, efectele de încasat. | Casa și conturile la bănci cuprinde lichiditățile efective din casierie și conturile la bănci precum și acele valori care sunt ușor convertibile în bani.Din această categorie fac parte: casa (lei și valută), conturile la bănci (lei și valută), tichetele (masă, călătorie, vacanță), timbrele (fiscale, poștale), acreditivele (decontări prin intermediul băncilor) și avansurile de trezorerie. |
În concluzie, această categorie de active este importantă prin faptul că finanțează activitatea curentă a unei societăți cu scopul de a obține și alte intrări de numerar creand un circuit al banilor continuu.
Tu știi cat de rapid circulă banii tăi într-un an?
Petronela Cardon