CIRCUITUL BANILOR – Activele circulante

 „Fară clienți nu există afacere.”

În articolul anterior am stabilit ce înseamnă nevoile permanente și am analizat componeța activelor imobilizate. De data aceasta, mă voi axa pe activele circulante sau activele curente ca parte a nevoilor temporare. 

Ce sunt activele circulante? Daca analizam mot-a-mot aceste două cuvinte înțelegem că se referă la ceva ce deține compania – activele și la caracteristica acestora de a circula. 

Cum circula ele? Activele „circulă” în sensul că sunt transformate, vandute sau consumate în cursul unui an de zile (anul financiar) îndeplinind scopul economic al societății: producție, comerț sau prestări de servicii diverse.  

Ce cuprind? În categoria activelor circulante intră:

Stocurile  sau inventarul în care regăsim acele bunuri cu valoare mică sau valoare mare, care sunt deținute pentru a fi vandute sau consumate pentru producerea de bunuri sau prestare de servicii, pe parcursul ciclului de exploatare. În aceasta categorie regăsim: marfurile, materiile prime, materialele consumabile (auxiliare, combustibili, ambalaje, piese de schimb), obiecte de inventar, active biologice (animale vii, plantații), precum și bunurile in curs de aprovizionare sau producția de bunuri și servicii in curs de execuție.Notă: In categoria stocurilor intră și stocurile care necesită o perioadă mai mare de fabricație și care sunt deținute pentru a fi vandute: coplexurile de locuințe, nave, echipamente ș.a.Creanțele reprezintă dreptul companiei de a încasa o sumă de bani ca urmarea a unei prestații. În această categorie încorporăm:  clienții (creanțele comerciale), avansurile acordate și alte creanțe în legatură cu personalul (creanțe salariale), taxe și impozitele de recuperat (creanțe fiscale), subvențiile, sumele de primit de la acționari/asociați.
Investiții pe termen scurt se referă la sumele de bani puse de companie la dispoziția terțelor părți, pe o perioada scurtă și în urma cărora compania obține un caștig monetar, denumit radament.În această categorie intră:  titlurile de valoare (acțiunile deținute la alte entități, obligațiunile emise, certificate verzi primite) alte investiții pe termen scurt, efectele de încasat.Casa și conturile la bănci cuprinde lichiditățile efective din casierie și conturile la bănci precum și acele valori care sunt ușor convertibile în bani.Din această categorie fac parte: casa (lei și  valută), conturile la bănci (lei și  valută), tichetele (masă, călătorie, vacanță), timbrele (fiscale, poștale), acreditivele  (decontări prin intermediul băncilor) și avansurile de trezorerie.

În concluzie, această categorie de active este importantă prin faptul că finanțează activitatea curentă a unei societăți cu scopul de a obține și alte intrări de numerar creand un circuit al banilor continuu. 

 Tu știi cat de rapid circulă banii tăi într-un an?

Petronela Cardon

MARJA BRUTA

 “Abundenţa este fructul unei bune administrări. ” Profitabilitatea unei afaceri poate fi identificata la mai multe nivele iar primul dintre

Vezi mai mult »
Secțiunea 5:
Simulatorul de impact a deciziilor de business – 4 leviere
Impactul modificarii pretului si al volumului in profit
Impactul modificarii consturilor de productie si al costurilor fixe in profit
Creeaza un scenariu de dublare a profitului
Q&A
Aceasta sectiune este cea mai indragita de antreprenori. Aici vei afla care este impactul in profit a deciziilor pe care le iei pentru cresterea viitoare. Vei fi surprins sa vezi ca o crestere incrementala, combinata a 2-3 factori cum ar fi: pretul, volumul, costurile bunurilor sau a serviciilor vandute sau a costurilor fixe, genereaza un plus semnificativ de profitabilitate. Vei incepe sa definesti parametrii tabloului de board si vei genera un plan realist, care sa te duca in anul urmator catre dublarea profitului actual.
Secțiunea 4:
Cum măsori puterea sistemului de business?
Pragul de rentabilitate (punctul mort) și intervalul de siguranță
Cât timp muncești să acoperi costurile și cât timp muncești să faci profit
Harta senzitivității vânzărilor, marjei și a costurilor
În această secțiune afli unde este nivelul de vânzări de la care afacerea nu mai pierde bani și începe să aducă profit, în funcție de costurile fixe pe care le generezi. Alin Vlad va prezenta un caz general, iar tu vei avea propriul model pe care poți face interpretări și lua decizii.
Cele 3 hărți de senzitivitate abordează:
  • Zona de vânzări prin variația volumului și a prețului. Aici vei putea afla pragul de rentabilitate și nivelul de profit dintr-o privire, atunci când vrei să modifici acești parametri.
  • Zona de marja brută prin variația cifrei de afaceri și modificarea procentului de marjă brută. Aici vei putea afla nivelul pragului de rentabilitate și cel de profitabilitate, în funcție de modificarea celor doi parametri, în condițiile în care ceilalți indicatori rămân constanți
  • Zona de cheltuieli prin variația costurilor fixe și a celor variabile. Cu această hartă vei putea afla imediat care este pragul până la care poți modifica nivelul costurilor directe sau a costurilor fixe, pentru a rămâne profitabil, în condițiile păstrării cifrei de afaceri constante.
Secțiunea 3:
Instrumentele de setare a profitabilității
Adaos vs Discount
Impactul Discounturilor VS Volum
Impactul Creșterii de Preț vs. Volum
Este o secțiune practică de lucru, în aplicația pusă la dispoziție. Alin VLAD va prezenta conceptele cheie, iar tu vei replica pe datele tale și vei căpăta noi persective de acțiune în sensul creșterii afacerii, a marjei brute și a profitabilității.
Vei afla:
  • Cum câștigi timp pentru clienții relevanți și cum controlezi frica scăderii vânzărilor atunci cand crești prețurile.
  • Cât trebuie să vinzi în plus, lună de lună, când decizi să angajezi un nou contabil.
  • Cum gândești pragul de vânzări minime pentru un nou vânzător adus în echipă.
  • Cât trebuie să vinzi în plus atunci când acorzi discounturi, ca să ai același profit brut.
  • Cum să îți structurezi oferta de preț în funcție de ținta de productivitate a muncii.
Secțiunea 2:
Cum faci profit?
Afacerea ca sistem – perspectiva financiară
Componentele sistemului
Valoarea adaugată – indicatorul cheie în afacere
QA
Secțiunea 2 prezintă afacerea ca un mecanism independent (avion) pe care antreprenorul este chemat să îl constuiască pe bucăți: aripi și flapsuri, motoare, fuselaj, cabina de bord, alimentarea cu combustibil etc. o analogie între structurile și funcțiile afacerii și reflectarea lor în financiar pentru o înțelegere mai ușoară de către persoanele non-financiare. Afacerea va fi desfășurată/dezmembrată în părți componente și vom recadra principalii indicatori de profitabilitate și modul în care îi analizăm. În tot acest timp, tu vei urmări în aplicația pusă la dispoziție modul în care cifrele tale sunt așezate pe acest framework și poți pune întrebări concrete. Auzi peste tot despre valoare adaugată, dar acum poți vedea efectiv câtă valoare adaugată generează afacerea ta și de ce este acesta, indicatorul “ascuns” cel mai important din afacere
Secțiunea 1:
Deschidere curs
Stadiile de dezvoltare ale afacerilor
Radarul decizional pentru creșterea afacerilor – profitabilitate

În deschidere, Alin VLAD va discuta cu antreprenorii prezenți despre stadiile de dezvoltare ale afacerilor.
Care sunt pălăriile pe care le poarta un Business Owner?
Cum privesti din perspectiva unui investitor afacerea și ce anume vrei să primești de la business?