“A fi lefter e o situație temporară, a fi sărac e o situație veșnică.”
Dacă în temele anterioare am stabilit că activele aduc bani în buzunarul companiei, vom vedea în continuare de ce pasivele sunt acele componente care ne scot banii din buzunar. Dacă ne scot banii din companie, de ce avem totuși nevoie de ele? Haideți să aflăm!
Pasivele reprezintă surse externe de bani care pot fi alocate temporar, pe o perioadă de pană la un an sau cu caracter permanent, care depășesc un an. Astfel diferențiem două categorii de pasive: datorile si capitalurile. În cele ce urmează, vom vorbi despre datorii:
Daca analizăm datoriile în funcție de termenul de plată sau de rambursare, acestea se împart în datorii pe termen scurt și în datorii pe termen lung. Cum le diferențiem?
întrebandu-ne Ce sunt? | |
Datoriile pe termen scurt reprezintă surse externe de bani care participă la realizarea ciclului normal de exploatarea (datoriile perioadei curente) și care au un termen de plată de maxim 12 luni. | Datoriile pe termen lung sunt acele surse de finanțare puse la dispoziția societății, de preferat, cu scop investițional, alocat pe o perioadă mai mare de un an și pentru care societatea are o obligație de plată suplimentară, de regulă, dobandă. |
întrebandu-ne Ce cuprind? | |
În categoria datoriilor pe termen scurt regăsim: împrumuturile din emisiunea de obligațiuni, creditele bancare pe termen scurt, furnizorii (datoriile comerciale), avansuri încasate în contul comenzilor, efecte de plătit, datorii în legătură cu personal (salarii, datorii sociale, alte drepturi), taxe și impozite de plată (datorii fiscale) și sumele de plată către entitățile afilitate. | Din categoria datorii pe termen lung fac parte: împrumuturile din emisiunea de obligațiuni, Împrumuturile bancare pe termen lung, sumele puse la dispoziția societății de către furnizori și entități afiliate, datoriile salariale, fiscale și alte datorii, toate acordate pe o perioadă mai mare de un an. |
Analizand diferențele dintre acestea și ținand cont de obiectivul de business al fiecărei companii, putem concluziona că un management sănătos al datoriilor curente jocă un rol important în menținerea echilibrului activității desfășurate în cursul anului, în timp ce datoriile pe termen lung joacă un rol important în fluxul de investiții care poate genera creșteri de venituri și de profit.
La polul opus, un management nesănătos înseamnă să finanțăm activitatea curentă din surse de finanțare pe termen lung sau activele fixe (imobilizate) sa fie finantate din surse de finanțare pe termen scurt.
Tu ai un management sănătos al datoriilor?
Petronela Cardon