Ce este Bilanțul?
Bilanțul este un tablou prin care poți vedea cum arată societatea ta. Poți sa vezi nevoile (Activele) și poți sa vezi resursele (Pasivele). In termeni și mai simpli, activele sunt cele care îți aduc bani și pasivele sunt cele care iți scot bani din buzunar. Este ca o sintetizare în cifre a activității companiei la un moment dat, de regula la 31 decembrie.
Cum arată bilanțul?
Cea mai simplă reprezentare a bilanțului poate arata sub următoarea formă:
Nevoile/Activele sunt întotdeauna nelimitate și permanente în timp ce resursele/pasivele sunt limitate.
În Romania, Bilanțul este un document care se prezintă sub forma de tabel denumit “Bilanț” sau “Situația activelor, datoriilor si capitalurilor proprii” cu patru coloane, astfel:
Coloana 1: Denumirea elementelor din bilanț notate de la A la J, având clase notate cu cifre romane (I – VI) și subclase notate cu cifre arabe (1 – 5) ăn care sunt incluse conturile contabile;
Coloana 2: Număr rând notata cu cifre arabe (01 – 51) pe baza cărora se stabilesc formulele de calcul in interiorul tabelului pentru informarea Ministerului Finanțelor;
Coloana 3: Număr rând notată cu cifre arabe (01 – 49) pe baza cărora se stabilesc formulele generale de calcul în interiorul tabelului pentru utilizatori interni și externi;
Coloana 4: Soldurile elementelor din bilanț, exprimate valoric, pentru perioada anterioară și pentru perioada curentă.
Formula de calcul
Echilibrul bilanțier poate fi exprimat sub forma unei ecuații simple:
Active (Nevoi) = Datorii (Resurse temporare si permanente) + Capitaluri (Resurse permanente)
Cum te ajută Bilanțul?
Fiind un instrument de generalizare a informației pentru utilizatorii interni si externi, pe baza acestuia se stabilește valoarea companiei precum și sănătatea financiară a acesteia.
Totodată bilanțul este un instrument de analiză a activității la o data anume, un instrument de dezvoltare, de proiectare a bugetului precum și de luare a deciziilor.
Ce cuprinde Bilanțul?
Acesta cuprinde următoarele elemente structurate echilibrat:
- Activele permanente (nevoile permanente),
- Activele temporare (nevoile temporare),
- Pasivele permanente (resursele permanente),
- Pasivele temporare (resursele temporare).
De ce trebuie să întocmești un Bilanț?
În primul rând, bilanțul este o obligație fiscală prin funcția acestuia de stabilire a sănătății unei afaceri, dar sunt multe situațiile când ai nevoie de acesta, cum sunt:
- Distribuirea de dividende;
- Aplicarea pentru un credit bancar;
- Atragerea de investitori;
- Analiza poziției în raport cu competitorii;
- Vânzarea afacerii;
- Obținerea unor fonduri rambursabile sau nerambursabile; s.a.
Ce iți oferă Bilanțul?
Îți oferă o serie de date relevante cu privire la puterea de dezvoltare a afacerii, creează o imagine clară asupra resurselor deținute, a riscurilor asociate și te ajută să iei deciziile potrivite pentru o orientare mai profitabilă a afacerii cu scopul de a asigura succesul pe termen lung.
Prin urmare, cunoașterea bilanțului te ajută să înțelegi mai bine afacerea astfel încât să poți lua deciziile de business bazate pe informații clare.
Tu știi ce înseamnă cifrele din spatele bilanțului tău?
Petronela Cardon